21 Feb

През 2019 г., сдружение “Поанта”, в партньорство с фондация ” Пловдив 2019″, реализира успешно проекта си “ЕПОДЕ”, който ни свърза с Дома за деца “Княгиня Мария Луиза” гр. Пловдив. Имахме 4 срещи с децата от Дома, които включваха различни занимания – тъкачество и ръкоделие; свещолеене; ритмични музикални изпълнения с различни ударни инструменти и дърворезба.

Още с първото влизане в дома, усетихме топлина и сърдечно посрещане от страна на директорката г-жа Кукева и целия колектив.

Работата с децата беше много вълнуваща и приятна. В групата по ръкоделие изработихме мартеници, картички, малки животни от филц и малки пана, както “чантички” на станчетата, които бяхме им подготвили. В съседното помещение се лееха свещи, имаше смях и чудни приказки за светлината. Най-шумно и весело, децата си прекарваха в часовете по благозвучие. Тук стана ясно, че има много таланти и желание за работа. Дърворезбата пък се оказа най-трудната работа, но и там имаше добри резултати. Едно от децата изработи чудесно малко пано със слънце.

Трудно ни беше да се разделим с децата и техните въпроси – “Кога пак ще се видим?” За спомен си направихме пано – дърво (с изображение на дърво) върху едно от станчетата, на което закачихме част от снимките, направени по време на заниманията ни. Подарихме им и няколко ударни инструменти, за да продължат любимите си занимания.

Цялата ни съвместна дейност беше един празник – за нас и децата. Искам да отправя най-искрена благодарност към възпитателите и всички работещи в дома за техния всеотдаен труд, за голямата им грижа и обич към децата, която стопли и нашите сърца.

И така, решихме да им направим подарък – екскурзия до София с посещение на уникалния ни културен паметник, включен в списъка на ЮНЕСКО, “Боянска църква”. Така завърши нашият проект.

Надявам се, в бъдеще да има и продължение.

Слава Манева – ръководител на Детски Център “Извор”

към СД “Поанта”