08 Nov

Както подсказва и заглавието, тази година Денят на Будителите беше представен в 2 части. Първата от тях беше с изследователско- образователен характер и за нея написахме и публикувахме в Галерия на сайта тук. Втората част беше представената от децата на сдружениета пиеска ” Орпю се жени за мома мала Врида” от сборника “Веда Словена”, чиято адаптация и постановка са на нашата ръководителка на театрален клуб Бистра Иванова и децата на сдружението. За краткия срок, който имаха за по-малко от 10 дни да се подготвят, костюмите, декорите – също изработени от г-жа Бистра Иванова, текстът и играта на малките актьори, завладяха публиката. Всички проявиха много голям интерес към представянето й, още повече, че никой не очакваше тази “екзотична”, “неординарна”, от древни времена на Българския род, Магическа пиеска, която е и записаната родова памет на Българите за техния древен герой Орфей, живял и дал своето наследство и в нас по българските земи хилядолетия преди нас.

Тържеството за Деня на Будителите завърши с изпълнения на децата от Школата по пиано на сдружението с ръководител г-жа Мирослава Тодорова, които изсвираха своите пиески в чест на Празника, кадри, от които са публикувани отново в Галерия.

С видеята от пиеската, която публикуваме тук, се радваме да ви направим съпричастни към този Празничен за нас Ден на Българските Будители!

За професионалните снимки – по-голямата част от публикуваните в Галерия и видеата тук, благодарим на г-н Константин Йовчев